Novosti i obavijesti

08.11.2013.

HRVATSKA - ZEMLJA KOJA ODUZIMA OSOBNE ISKAZNICE SVOJIM GRAĐANIMA

Prije skoro godinu dana na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske objavljen je tekst koji upozorava na odredbe novog Zakona o prebivalištu (objavljen u Narodnim novinama, broj 144/2012). MUP je, dakle, brzo reagirao i nastojao odmah detaljno objasniti najvažnije odredbe novog zakona koji uvelike utječe i na mnoge hrvatske iseljenike u Njemačkoj i drugim zemljama.

Međutim, kako to već biva, u prvi trenutak ova obavijest nije gotovo nikoga zanimala. Sada su stvari drukčije. U zadnji čas, odnosno što se više bliži zadani rok od 29. prosinca 2013., do kada treba regulirati status prebivališta ako se želi izbjeći moguća kazna, mnogi hrvatski iseljenici se tek počinju informirati o novom zakonu i onome što donosi. Naravno da nastaju raznorazna pitanja, mnogo je nejasnoća, duhovi su prilično uznemireni. I to s pravom!

“Kao da ti ruku odsjeku”

Podsjetimo se, Hrvatska je ušla u Europsku uniju. Njeni građani sada slobodno putuju osobnim iskaznicama po Starom kontinentu i nitko ih ne pita odakle su, gdje žele ići, zašto putuju gdje putuju itd. Međutim, Hrvatska se baš sada sjetila oduzimati osobne iskaznice svojim građanima koji već desetljećima žive i rade u inozemstvu, šalju novac svojoj rodbini u domovinu, troše tijekom godišnjih odmora višestruko u odnosu na prosječnoga turista, plaćaju uredno poreze državi, obveze prema HT-u, HEP-u itd.

Nije li zapravo skandalozno da se ljudima koji su desetljećima sanjali slobodnu Hrvatsku, koji su se iselili trbuhom za kruhom ili iz političkih razloga, jer su bili nepodobni komunističkom režimu, novim Zakonom oduzima dio hrvatskog identiteta?! „To je kao da ti odsjeku prste na ruci“, komentirao je nedavno jedan iseljenik kojemu je poništena osobna iskaznica u jednom našem konzularnom predstavništvu u Njemačkoj. Nepojmljivo, neviđeno, nezamislivo. Pogledajte, primjera radi, OVDJE kako to rade i rješavaju Nijemci za svoje građane koji prebivaju van njemačkih granica.

Policija nema pojma o provedbi Zakona

Zakon o prebivalištu je donesen u Hrvatskom saboru, ali očito da hrvatski političari (po tko zna koji put) nisu previše razmišljali i marili za njegove konzekvencije. Zakon na papiru stoji, a u stvarnosti ga svatko tumači drukčije i implementacija je ravna katastrofi. Kako uostalom objasniti da se hrvatskim iseljenicima, koji su zadnjih mjeseci pokušavali riješiti svoj status prebivališta direktno u nadležnim policijskim postajama, davalo potpuno oprečne informacije? Jednima policija kaže da ne moraju ništa poduzimati, jer ih ionako nitko neće kontrolirati; drugima preporučuju da prijave privremeno odsustvo i da pričekaju što će biti za 2-3 godine; trećima oduzimaju osobne iskaznice.To su prava hrvatska posla. Ne zna se ni tko pije, ni tko plaća.

Pozadina Zakona o prebivalištu, sasvim je jasno, politički je motivirana. Naime, kada se godinama nije moralo ništa poduzimati i riješavati u vezi prebivališta, moglo se ljude i dalje ostaviti na miru, zar ne? Međutim, očito je nekome u kukuriku koaliciji glavnog pijetla Milanovića zasmetalo što na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj sudjeluju i mnogi „dijasporci“ s prebivalištem u Hrvatskoj. E, njih je trebalo elegantno maknuti i pročistiti izborne popise. I upravo to Zokiju i društvu u ovom trenutku uspijeva, jer u slučaju odjave prebivališta, naravno, hrvatski iseljenici ubuduće glasuju na adresi stanovanja u inozemstvu, odnosno listi za dijasporu. Barem dok im se i to pravo ne ukine…