Novosti i obavijesti

08.11.2013.

GRAĐANSKA NEPOSLUŠNOST PREMA ZAKONU O PREBIVALIŠTU?

Čim je Ministarstvo unutarnjih poslova RH najavilo novi Zakon o prebivalištu, Hrvatski svjetski kongres (HSK) je počeo prema svojim mogućnostima na svim vodećim državnim razinama u ime HSK pismeno i usmeno upozoravati na štetnost ovako koncipiranog i tako prema najavama prakticiranog zakona. Tako je bilo i ljetos prigodom 20-te obljetnice HSK u Zagrebu, od predstavnika parlamentarnih stranaka u Saboru do tiskovne konferencije i svagdje gdje smo mislili da ćemo naći pomoć.

Ustanovili smo također da ima više različitih tumačenja toga hrvatskoj izvandomovinskoj javnosti jasno ne objašnjenog zakona.

HSK svim žarom na svim razinama diže svoj glas protiv tog zakona, ali bez uspjeha kao, nažalost, i o cijelom nizu drugih tema i predmeta važnih za nas izvan domovine. Očito, za vrijeme komunizma bila je u domovini zabranjena sloboda govora, a sada smijemo govoriti, ali nas nitko ne sluša i ne uvažava. Osim aktualnih vlasti i domovinski mediji, kao što svi primjećujemo, nemaju interesa za naše izvandomovinske teme i ignoriraju nas godinama i tu će se morati nešto stubokom promijeniti…

Kako se bliži „zadani rok“ gubitka osobnih iskaznica od 29. prosinca 2013, a domovinske vlasti u ovoj stvari ostaju pri svom i ne daju dodatna objašnjenja, pozivamo sve koji imaju dobre ideje i misle da mogu nešto pomoći, da se zajednički udružimo i svim zakonskim sredstvima, bez podvala i hrvatskog jala, opremo ovom skandaloznom i politički motiviranom zakonu, koji odbija Hrvate iz izvandomovinstva od svoje domovine, od njihovoga hrvatskog identiteta i svodi ih na razinu stranih turista.

Naravno, svesrdno podržavamo borbu protiv lažnih prebivališta i potičemo na žurno uredno sređivanje biračkih popisa. Ali svi znamo da zbog toga statistički malog broja zloporaba nije pravedno kažnjavati i odbijati od domovine stotine tisuća hrvatskih građana.

Ako bude tako kako se u javnosti dosad percipirao ovaj zakon, mi u HSK razmišljamo o pasivnom otporu i pozivu svima na građansku neposlušnost u ovoj stvari. Nije potrebno ni u ovom pitanju izmišljati toplu vodu, već pogledati kako uspješno ovo pitanje rješavaju druge europske države. Jer našemu malom, u dvije države podijeljenom i po svijetu raseljenom narodu nije druge nego u ovom europskom i globalnom svijetu dobro paziti na cjelovite i nedvojbene interese svoga cjelovitog narodnog korpusa.

Fra Šimun Šito Ćorić,
glasnogovornik HSK